SPF

Zašto zdrava kožna barijera dovodi do blistave kože

Snažna kožna barijera najbolja je obrana protiv osjetljive, bolne i problematične kože, ali kako postići da ona pravilno funkcionira? Slijedite naš stručan vodič i saznajte.

Prva linija obrane

Naša koža je naš najveći organ i prva linija obrane u održavanju zdravlja. Ona čitavo vrijeme marljivo radi s rožnatim slojem, vanjskim dijelom epidermisa, koji služi kao prva crta bojišnice i štiti nas od štetnih utjecaja iz okoliša; UV zračenja, onečišćenja, infekcija i drugih agresora. Kao zaštitnica naše kože, barijera je tu da spriječi ove agresore da prodru i uzrokuju probleme. Tanka, slaba ili oštećena barijera propušta nadražujuće tvari ili lako postaje nadražena – stoga izgradnja ovog površinskog sloja može dugoročno biti ključna za smanjivanje osjetljivosti, nadraženosti i preranog starenja kože. Na površinskoj razini ona je najvidljiviji znak da smo zdravi s kozmetičkog gledišta.

Razumijevanje strukture kože

Da bismo razumjeli kako održati kožu zdravom, važno je razumjeti strukturu kože. Zamislite rožnati sloj – površinski dio epiderme – kao strukturu nalik ciglenom zidu. Taj se površinski sloj sastoji od korneocita (cigli), koje na mjestu drži određeni omjer međustaničnih lipida (žbuka) koji se sastoje od ceramida (ulja), kolesterola i masnih kiselina.

Kada je dvostruki sloj lipida oštećen, kožna barijera se razgrađuje, što dovodi do gubitka vlage. Koža počinje izgledati suho, gubi sjaj i može se ljuštiti, svrbjeti te postaje osjetljivija za vanjske nadražujuće utjecaje. To znači da kemikalije mogu bolje prodrijeti i uzrokovati upalu, što se manifestira kao osjetljivost kože.

Zašto je barijera kože ponekad oslabljena

Postoji mnogo razloga i čimbenika zbog kojih kožna barijera može oslabiti. Osim okolišnih čimbenika, na vašu kožu mogu utjecati genetika, boja i dob. Općenito govoreći, što je koža svjetlija, barijera je tanja, što znači da je svijetla koža sklonija osipima, osjetljivosti i iritaciji. Uz to, kako starimo, koža slabi, uglavnom zbog količine hidratacije u tijelu. Kada se rodimo, 75 % našeg tijela čini voda, ali kako starimo, taj se postotak drastično smanjuje. I tada nastaju bore, tanke linije i suha, ispucala ili problematična koža.

Proizvodi koje upotrebljavamo također mogu oslabiti našu kožnu barijeru. Neki sastojci poput parfema u proizvodima mogu izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Čak i neke kreme za akne koje se dobivaju na recept i kreme s kortikosteroidima koje se propisuju za izrazitu nadraženost, poput ekcema, mogu uzrokovati stanjivanje kože te ostaviti kožu ranjivom za druge nadražujuće utjecaje, iako smanjuju upalu. Kako možemo osnažiti taj vrlo važan površinski sloj?

Kako proizvodi mogu pomoći održati zdravlje kože.

Bila vaša koža osjetljiva ili ne, osnaživanje površinske barijere kože pridonijet će njezinom izgledu i povećati njezinu otpornost i fleksibilnost. Ako vaša kožna barijera funkcionira na optimalan način, učinkovito će zadržavati vodu da bi koža bila hidratizirana. Uslijed toga koža će vjerojatno izgledati i blistavije. Iako vaša koža prirodno proizvodi hijaluronsku kiselinu i ceramide da bi ostala zdrava i hidratizirana, čimbenici poput genetike, okoliša, onečišćenja, prehrane i dobi mogu utjecati na sposobnost kože da se ponaša na uobičajen način. Ovdje pažljivo odabrani proizvodi za površinsku primjenu mogu doista pomoći.

Nagrađivana linija proizvoda CeraVe razvijena je s dermatolozima da bi zaštitila funkciju barijere kože za zdravu, hidratiziranu kožu. Sadrži 3 esencijalna ceramida (1, 3 i 6-II), a njezina pažljivo formulirana mješavina aktivnih hidratantnih sastojaka, sastojaka prirodnih za kožu i emolijensa pomaže zaštititi prirodnu barijeru kože, zajedno s hidratantnom hijaluronskom kiselinom, prirodno prisutnim šećerom koji može apsorbirati količinu vode do 1000 puta veću od vlastite težine za očuvanje prirodne razine hidratacije u koži. Sva ova rješenja obogaćena su revolucionarnom tehnologijom MVE, koja omogućuje kontinuirano otpuštanje aktivnih sastojaka tijekom dugog razdoblja za hidrataciju od 24 sata. Nadalje, formule marke CeraVe ne sadrže mirise, ne iritiraju i nekomedogene su (neće začepiti pore).

Linija proizvoda CeraVe uključuje hidratantne kreme, losione, kreme za ruke, kreme za stopala i proizvode za čišćenje za svaki tip kože i preferencije. To je esencijalni proizvod za njegu kože koji si možete priuštiti, ali ne možete si priuštiti da budete bez njega.

Message
Download Chrome